همانطور که در مقاله سنگ تراورتن چیست از پیدایش و استخراج این سنگ از معادن صحبت شد، در این مقاله نیز به مشخصات و ویژگی های این سنگ پرمصرف می پردازیم.

علاوه بر این در صفحه سنگ تراورتن انواع سنگ های تراورتن معرفی شده است.  سنگ تراورتن (Travertine) با توجه به نحوه شکل گیری و شرایط جغرافیایی آن دارای مشخصه هایی است که موجب متمایز شدن آن از دیگر سنگ ها گردیده است.

حال در صورتی که تصمیم به استفاده از این سنگ در پروژه ساختمانی خود هستید در ادامه با ما همراه باشید.

ویژگی های سنگ تراورتن (Travertine)

  • سنگ رسوبی آهکی
  • دارای لایه بندی های موج دار و دارای شیب
  • متخلخل بودن
  • مقاوم در برابر سایش و ضربه: دوام سنگ تراورتن از قرن ها پیش آن را به یکی از محبوبترین مصالح ساختمانی تبدیل کرده است. برای پی بردن به این موضوع می توان به همان بنای رومی کولوسئوم اشاره کرد که با وجود گذشت سالها همچنان سالم باقی مانده است.
  • سهولت در برش و شکل دادن: برش و شکل گیری سنگ های تراورتن در مقایسه با سنگهای گرانیت و مرمریت بسیار آسانتر است.
  • مقاومت بالای در برابر فشار و گرما: همانگونه که در نحوه تشکیل آنها بیان شد تراورتنها در برابر فشار و گرما از مقاومت بالایی برخوردارند.
  • عایق حرارتی و صوتی خوب: این موضوع به علت وجود تخلخل هایی که در این سنگ ها وجود دارد. عایق حرارت بودن آنها موجب شده است که در آتش سوزی ها مقاومت خوبی از خود نشان دهند.
  • چسبندگی خوب با ملات: این ویژگی نیز برخواسته از وجود تخلخل در تراورتن است.زیرا با وجود این حفره ها در هنگام نصب سنگ ملات سیمانی داخل حفره ها نفوذ می کند و موجب چسبیدن بهتر آنها به نما می شود و از سقوط جلوگیری می کند. در صورتی که در سنگ هایی مانند گرانیت که از تخلخل بسیار ناچیزی برخوردارند نصب آنها کمی سخت تر است.

  • سبک وزن بودن: کاملا مشخص است که تخلخل های موجود در سنگ موجب کاهش وزن سنگ شده و هنگام استفاده در ساختمان موجب می شود بار کمتری به اسکلت اصلی ساختمان وارد شود.
  • صیقل پذیری بالا: این سنگ ها دارای خاصیت صیقل پذیری بالایی هستند از جمله تراورتن عباس آباد و تراورتن حاجی آباد. به همین دلیل برای استفاده در نماهای حجمی از جمله نماهای رومی کاربرد فراوانی دارند.

  • جذب آب بالا: این موضوع تا حد زیادی با وجود فرآوری های رزین و اپوکسی و پرداخت های انجام شده روی آن مانند صیقلی برطرف شده است.
  • تنوع طرح و رنگ: تراورتن به علت ناخالصی هایی که درآن به وجود می آید رنگ ها و طرح های مختلفی از آن به وجود می آید. تعدادی از آنها تراورتن عباس آباد سفید هستند و تعدادی مانند تراورتن قرمز آذرشهر دارای رنگهای تند هستند. جهت مشاهده انواع سنگ های تراورتن اینجا را کلیک کنید.
  • هم چنین جالب است بدانید که سنگ تراورتن (Travertine) از نظر طرح و الگو مانند سنگ های مرمر هستند.

    حال با توجه به اینکه بیان شد تراورتن ها دارای لایه بندی هایی هستند این لایه ها این سنگ را به شکل موجدار می کنند. با این وجود شاید تاکنون اسم تراورتن موجدار و بی موج را نیز شنیده باشید. این موضوع به نحوه برش این سنگ در کارخانه های سنگبری بر می گردد. در واقع برای برش سنگ تراورتن دو نوع برش داریم که در ادامه به توضیح مختصری از آن می پردازیم:

برش موجدار(vein cut) و برش بی موج (cross cut)

برش موجدار یا vein cut در واقع برش سنگ به همان صورتی است که از معدن استخراج شده است یعنی موجدار. به این صورت که سنگ را به صورت عمودی برش داده تا رگه ها و موجها به همان صورت اول باقی بمانند.

در برش بی موج که امروزه طرفدارای بیشتری دارد و متداول تر است کوپ را چرخانده و در جهت رگه ها آن را برش می دهند در این صورت سنگی بی موج بدست می آید.

به دلیل اینکه در برش موجدار دستگاه برش به رگه ها برخورد می کند و همانطور که گفتیم این رگه ها حاصل ناخالصی ها موجود در سنگ هستند، از استحکام کمتری برخوردارند و در نتیجه در برش شکسته می شوند و پرتی بیشتری دارند. ولی دربرش بی موج این مشکلات به وجود نمی آید.

با توجه به این موضوع پس از برش کوپ سنگ تراورتن (Travertine) آن را براساس مشخصات آن از قیبل کم و زیاد بودن رگه ها و دیگر موارد به درجات مختلفی تقسیم می کنند.

در ادامه به بیان نحوه درجه بندی انواع برش های سنگ تراورتن (Travertine) می پردازیم.

درجه بندی سنگ تراورتن (Travertine)

پس از برش این سنگ در کارخانه های سنگبری با توجه به در نظرگرفتن نکاتی مانند میزان تخلخل و.. این سنگها درجه بندی می شوند. در این صورت درجه های مختلفی از درجات سوپر گرفته تا ضعیف از آن به وجود می آید.

تفاوت بین تراورتن سوپر و تراورتنهای ضعیف تر

درجه بندی تراورتن ها غالبا براساس میزان سوراخها و تخلخلهای موجود در آن است. تخلخل های موجود در تراورتن بخشی از ماهیت سنگ را تشکیل می دهد. یک قانون کلی در این رابطه وجود دارد که هر چه میزان تخلخل های تراورتن کمتر باشد سنگ از کیفیت بالاتری برخوردار است.

حال به عنوان مثال جهت به کار بردن سنگ تراورتن (Travertine) در کف لازم است که از درجات بالای این سنگ استفاده شود زیرا در غیر اینصورت سنگ مقاومت کمی خواهد داشت و به مرور از بین می رود.

بدیهی است که به میزانی که در درجات بالاتری قرار گرفته باشند از قیمت بالاتری نیز برخوردار باشند.

راجع به حفره ها و تخلخل های موجود در سنگ لازم به ذکر است که  امروزه فرآیندهایی مثل رزین و اپوکسی روی سنگ انجام می شود که این حفره ها را تا حدود زیادی پر می کند ولی با این وجود باز تشخیص تخلخل های آن کار دشواری نیست.

کاربردهای مختلف سنگ تراورتن (Travertine)

  • به عنوان سنگ نما در نماهای داخلی و علی الخصوص نمای بیرونی از جمله نماهای رومی
  • قرنیز دیواری
  • سنگ بغل پله
  • کفپوش: به علت ساختار لایه لایه و متخلخل این سنگ ها احتمال سرخوردگی آنها کاهش می یابد.
  • مصنوعات سنگی

هم چنین در تعدادی از موارد در:

  • کانتر: در این صورت از اسلب این سنگ استفاده می شود.
  • سرویس بهداشتی نیز به کار برده می شود.
  • در این مقاله به طور مختصر اطلاعاتی راجع به ویژگی ها و کاربردهای سنگ تراورتن (Travertine) بیان شد که شما را جهت انتخابی صحیح یاری می کند. هم چنین در مقالات دیگر راجع به انواع برش، انواع رنگ ودیگر اطلاعات موردنیاز شما جهت به کاربردن صحیح این سنگ بیان شده است.

    هم چنین در مقالات دیگری به طور کامل به معرفی سنگ مرمریت پرداخته ایم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *